FREDRIK HELANDER:    KONSTPROJEKT   |    CV   |    I MEDIA   |    SAMARBETEN
Konstnär okänd     God smak     1980-tals arkitektur     Skog     Slagfält     Vera     Projekt Kolonin     Sjörövaren     Svenska Landscapes

God smak

I skulpturprojektet GOD SMAK, intresserar jag mig för svenska smak- och stilideal. Alltsedan stockholmsutställningen 1930 har god smak och stil i Sverige förknippats med funktionalismen, det som vi idag kallar "funkis". Funktionalismen uppstod ur en idé om att föremål och arkitektur skulle formges utifrån dess funktion, material och tillverkningsprocess.

Formgivarens och arkitektens roll var att ge dessa parametrar goda proportioner och en naturlig skönhet. Utformningen utgick mer från praktisk funktion än efter estetiska behov. Här uppstod en tidstypisk stil som då och än idag representerar "god smak".

Men vet vi idag egentligen vad funktionalismen är? Mycket av det som produceras idag inom design och arkitektur kallas "funkis" eller "nyfunkis" men är inte detsamma som funktionalism. Det är mer av ett rent estetiskt förhållningssätt. Begreppet har idag fått en mer diffus innebörd.

Målet med projektet är att fördjupa och försöka förstå funktionalismens bakgrund, dess kärna och att knyta ihop den traditionella funktionalismen med den samtida funkistrenden. Resultatet är åtta skulpturer. De utgår från samtida arkitektur och design genom att den ursprungliga förlagan har transformerats till något annat och fått en ny funktion. Exempelvis har ett hörnfönster från byggnaden "Waterfront" i centrala Stockholm blivit en hörnspegel och brickan "Kaleido" av Clara von Zweigbergk blivit en rumsavskiljare.

Skulpturerna har en estetik i funktionalistisk anda, de är strikta och vitlackade och fungerar som "conversation pieces" som med en underliggande humor kan öppna upp för tankar och en diskussion kring funktionalism, smak och stil.

Förlagorna (namn/företag/formgivare) till skulpturerna är:
Återvinningskärlet CUT (Lundqvist/Tim Alpen), bokhyllan BILLY (IKEA/Gillis Lundgren), hotellet SIGN (Sign hotell, Stockholm/Gerth Wingårdh), brickan KALEIDO (Hay/Clara von Zweigbergk), bostadshuset 57 (Lugnets allé 57/HSB Brf Hammarby strand), golvlampan IC (FLOS/Michael Anastassiades),hotellet/kongresscenter WATERFRONT (Waterfront, Stockholm/White arkitekter, förvaringsmöbeln PS (IKEA/Tomás Alonso).

Samtliga foton, fotograf: Pär Fredin.
Teknik: våtlackerat trä/mdf, spegelglas (Waterfront).


© 2024 Fredrik Helander     info @ fredrikhelander.se     +46 (0)70-401 21 34