FREDRIK HELANDER:    KONSTPROJEKT   |    CV   |    I MEDIA   |    SAMARBETEN
Konstnär okänd     God smak     1980-tals arkitektur     Skog     Slagfält     Vera     Projekt Kolonin     Sjörövaren     Svenska Landscapes

Berättelsen om sjörövaren Pehr Carlsson

Berättelsen om sjörövaren Pehr Carlsson är en berättelse om en fiktiv anfader till mig. Genom installationen kan man ta del av sjörövaren Pehr Carlsson och hans liv, öden, vänner, intressen och familj. Man får även svar på varför hans son kom att byta efternamn till Helander.

Genom berättelsen om Pehr har jag trätt in i fiktionens värld, skapat min egen historieskrivning och även upplevt delar av den på riktigt. Jag har följt i Pehrs spår till Västindien och där funnit och grävt upp Kapten Willy Craighs skatt på ön St. Barthélemy. Rummet/installationen visar Bo Anderssons, en samtida annan fiktiv släktings vardagsrum. Bo har där skapat och visat upp sin samling av Pehrs Carlssons föremål. Sanningen och fiktionen blandas, gränsen suddas ut och besökaren blir till slut, liksom jag, kanske själv en del av historien.

Till installationen hör även ett häfte som i ord och bild berättar och förklarar mer om de föremål man ser och om Pehrs liv och relation till mig.


Titel: Berättelsen om sjörövaren Pehr Carlsson
Plats: Liljevalchs vårsalong – Work out, Liljevalchs, Stockholm
Teknik: Installation, mixed media, text- och bildhäfte.
År: 2006


© 2023 Fredrik Helander     info @ fredrikhelander.se     +46 (0)70-401 21 34